Zwanger

Preconceptueel (voorbereiding tot zwanger worden)

Om zwanger te worden is het belangrijk om in de eerste plaats de menstruatie en de algemene lichaamsconditie in balans te brengen. Meestal mag men rekenen op 3 menstruatiecycli om de balans te herstellen.

Een bekend Chinees gezegde klinkt als: 'Voed de grond voor je het zaadje plant'. Het is belangrijk dat de aarde (jouw lichaam) zo goed mogelijk gevoed is, voordat het zaadje geplant wordt. Het moet er immers 9 maanden in groeien. De voorraad eicellen die je als vrouw hebt staat bij de geboorte al vast, maar de kwaliteit van de eitjes niet. Een eicel doet er ongeveer 150 dagen (4 maand) over om te rijpen in de eierstok tot follikel. De omgeving die je creëert voor de eicel die tijdens de eisprong losgelaten wordt is van crutiaal belang. Behandel jezelf en jouw lichaam zoals je dat zou doen wanneer je zwanger bent.

Geen enkel lichaam is hetzelfde en ieder zal een andere voeding nodig hebben om het lichaam zo vruchtbaar mogelijk te maken. Als acupuncturist kijk ik samen met jou naar wat jou lichaam nodig heeft om het zo vruchtbaar mogelijk te maken

Als zwanger worden moeilijk gaat

Indien de zwangerschap niet op een natuurlijke manier kan plaatsvinden, kan men denken aan IVF of andere stimulatie-technieken. Acupunctuur blijkt uit onderzoek een heel waardevolle complementaire functie te hebben. Acupunctuur ondersteunt de IVF behandeling.

Een IVF procedure is niet te onderschatten. Vanuit TCG oogpunt bekeken heeft het een ernstige invloed op het energieniveau van de vrouw en heeft het een serieuze mentale inpact. De stimulatietechnieken geven veelvoorkomende bijwerkingen. Acupunctuur kan deze bijwerkingen aanpakken. Zowel bij het reguleren van de hormonen, als bij stimuleren van de ovulatie.

Recente studies hebben bewezen dat acupunctuur de kans op succes bij IVF gevoelig kan verhogen. Zo verklaart een onderzoek uitgevoerd in Duitsland dat IVF, ondersteund door acupunctuur in 42,5% van de gevallen succesvol is.

Zwanger zijn

Als je zwanger wordt, verandert er veel in je lichaam en je leven. De interne huishouding in je lichaam en van jouw toekomst moeten ineens voor meer personen ingericht worden. Daardoor kan je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans geraken.

Acupunctuur is een veilige behandelingsmethode tijdens de zwangerschap. Ook goed om te weten omdat je tijdens de zwangerschap zo weinig mogelijk medicatie mag gebruiken.

Acupunctuur kan de volgende zwangerschapsklachten met succes behandelen.

- misselijkheid

- maagklachten

- hoofdpijn

- rugpijn

- extreme vermoeidheid

- aambeien

- slaapproblemen

- zwangerschapsjeuk

- constipatie

- onrustige benen

- hoge bloeddruk

- angst, depressie, paniekaanvallen

Het 'beautiful baby point'

Er wordt aangeraden om maandelijks een acupunctuursessie te genieten om de algemene gezondheid van de moeder en om de ontwikkeling van de foetus in elk stadium te optimaliseren. Traditioneel prikt men het beautiful baby punt op het einde van de 3de en 6de maand zwangerschap, 12 en 24 weken zwanger. Het aanprikken van dit punt verzekert dat de baby mooi, gelukkig, gezond en fantastisch zou zijn. Het punt kalmeert de geest, verdrijft de angst en voedt het bloed bij de zwangere. Het punt zorgt voor een minimale transmissie van toxische stoffen van de moeder naar de baby, het verhoogt de weerstand van de baby en versterkt de energie van de moeder.

Bevalling

  • Het voorbereiden van de bevalling met acupunctuur

Vanaf 36 weken zwangerschapduur of 8 maand zwanger kan een acupunctuursbehandeling helpen jouw lichaam voor te bereiden op de bevalling. Het is de bedoeling de spieren en ligamenten rond het bekken te relaxeren en versoepelen.

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken ligt de focus op het verweken van de baarmoederhals en het versterken van de energie die zorgt voor de effectieve weëen. De ontsluiting kan daardoor soepeler verlopen, het kan de duur van de arbeid verkorten en helpen om de bevallingspijn beter te verdragen.

  • Het op gang brengen van de bevalling en begeleiden tijdens de arbeid.

Men kan via acupunctuur de bevalling in gang zetten, dit wordt enkel gedaan als de periode van 37 weken zwangerschap bereikt is. De focus ligt op het activeren van contracties, het verweken, verkorten en ontsluiten van de baarmoederhals, het kalmeren van de geest van de aanstaande moeder en er wordt op de pijndrempel gewerkt. Met goede resultaten als gevolg.

Stuitligging

Via moxa op een specifiek acpuntuurpunt samen met acupunctuur kunnen we een pontane kering bewerkstelligen indien de baby in een stuitpositie ligt. De techniek kan toegepast worden vanaf 32 tot 38 weken zwangerschap. De behandeling geeft hormonale veranderingen teweeg waardoor er een verhoogde sensitiviteit van de baarmoeder ontstaat die op zijn beurt zorgt voor een verhoogde activiteit van de foetus. Dit heeft een significatie invloed op een spontane kering.

Moedermelk

Volgend de TCG is bloed de bron van moedermelk. Een tekort aan bloed na de bevalling of een aanwezigheid van stress en frustatie kan leiden tot een onvoldoende melkproductie. Acupunctuur is hierbij heel waardevol.

Postnatale zorg (tot 6 weken na de bevalling)

Close-up shot of baby's feet in mother's hands

Acupunctuur heeft een ondersteunende functie bij een gebrek aan energie of bij langdurige vermoeidheid. Ook bij het bestrijden van aambeien, het opheffen van urinaire problemen of het behandelen van pijnklachten.

Postnatale depressie, neerslachtigheid bij de kersverse moeder

Baby holding mother finger

Na de bevalling moet de vrouw zich aanpassen aan talrijke emotionele en fysieke veranderingen. Acupunctuur kan jou hierbij helpen. Zowel door het lichaam te voeden als terug in balans te brengen. Door energieblokkades in het lichaam op te heffen kan de lichaamsenergie of qi opnieuw vrij circuleren en zullen het lichaam en de geest zich herstellen. Onnodige aanhoudnede postnatale klachten kunnen hierdoor vermeden worden.