Hoe werkt acupunctuur

  • Acupunctuur stimuleert het vrijgeven van de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

Klinische studies hebben aangetoond hoe acupunctuur neurotransmitters en hormonen stimuleert.

Endorfine is een neurotransmitter die zorgt voor de vermindering van de gewaarwording van pijn in het lichaam. Oxytocine is een hormoon en zorgt voor ontspanning en rust.

  • Acupunctuur versterkt de verbinding tussen geest en lichaam.

Klinische studies hebben aangetoond dat acupunctuur stress en angst vermindert en de zenuwen helpt kalmeren, dit door het cortisolniveau in het lichaam te verlagen.

Onderzoekers hebben ondekt dat acupunctuur het limbisch systeem ontspant dat betrokken is bij de vecht en vluchtreactie van het lichaam. Dit systeem wordt geactiveerd als er stress of gevaar is.

Daarnaast stimuleert acupunctuur de afgifte van serotonine, de neurotransmitter die helpt bij het regelen van de stemming, gedrag, geheugen en slaap.

Uit onderzoek bleek dat acupunctuur een kalmerend effect heeft op de amygdala, die een sleutelrol speelt bij angst en depressie.

Al deze chemische veranderingen in de hersenen dragen bij aan een verhoogd gevoel van rust, ontspanning, positiviteit en een groter welzijn. Ze hebben en positief effect op het lichaam.

  • Acupunctuur stimuleert de bloedcirculatie

Acupunctuur verbetert de bloedcirculatie zowel ter plaatse als in de hersenen. Door het prikken in de huid kan het beschouwd worden als een soort microtrauma. Het voelen van dit microtrauma stuurt berichten naar de hersenen, deze zorgt ervoor dat er een genezingsproces in het lichaam zal plaatsvinden. En de hersenen geven de nodige chemische stoffen vrij om dit te doen.

  • Acupunctuur stimuleert genezing en herstel.

De verbetering van de bloedsomloop helpt om melkzuur en dode bloedcellen te verwijderen en om verse zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels te brengen voor het herstel.

  • Acupunctuur promoot de immuniteit.

Onderzoek heeft uitgewezen dat acupunctuur een invloed heeft op de immuunrespons, de genezing van infecties kan versnellen en ontstekingen kunnen verminderen. Aanvullende behandelingen met moxa en cupping helpen de lokale bloedvaten te dilateren (uitzetten), zo vergroot de bloedstroom, wat op zijn beurt helpt om gebieden met lokale ontstekingen en zwellingen te verminderen.