Het onderzoek

De traditionele acupunctuur is bijna voor elke ziekte geschikt. Het is complementair, een aanvulling op de Westerse geneeskunde.

Het stellen van een diagnose gebeurt anders dan in de Westers geneeskunde. Vaak is jouw klacht bij naam gekend. Dat geeft mij een waardevolle informatie over de ziekte, maar deze informatie is lang niet voldoende om direct naar een acupunctuurbehandeling over te gaan. Ik maak een energetisch balans op aan de hand van 4 observatietechnieken namelijk een vraaggesprek, observatie, polsdiagnose en tongobservatie. De gestelde diagnose bepaalt de puntenkeuze.

  • De vraagstelling, anamnese of voorgeschiedenis

U mag zich verwachten aan een uitgebreide vragenronde, zo kan ik een inzicht krijgen in het energetisch functioneren van jou als eenheid. Er wordt gevraagd zo nauwkeurig mogelijk de klacht en het ontstaan ervan te beschrijven. Ik zal u bevragen naar een koude of warmte gevoel, de ademhaling, hoofd of rompklachten, de ontlasting, het plassen, de borstkas, het gehoor, dorst, eetlust en spijsvertering, moe of energiek, het slaappatroon, ook de historie en oorzaken worden besproken. Ik zal u bevragen over zaken die op het eerste zicht niets met jou klacht te maken hebben.

Bij vrouwen is de menstruatie een belangrijke factor in het energiehuishouden van het lichaam.

Ik zal u ook vragen naar uw dagindeling, werkzaamheden, als u een ochtend of avondmens bent, hoe uw humeur is.

Kortom, ik zou graag te weten komen hoe u als eenheid van lichaam en geest in het dagelijks leven functioneert.

  • De observatie

Enkel door naar u te kijken, u te observeren, verkrijg ik een schat aan informatie.

  • Polsobservatie

Ik voel aan uw pols, op 3 verschillende plaatsen en dieptes. Hierdoor kom ik meer te weten over de hoeveelheid en kwantiteit van de energie van de organen.

  • Tongobservatie

Hoewel de observatie van de tong wat vreemd kan overkomen, is het een zeer betrouwbare observatietechniek. Ik zal u vragen uw tong uit te steken. Ik kijk naar de vorm, kleur, vochtigheid en tongbeslag. Elk orgaan heeft zijn eigen zone op de tong. De tong weerspiegelt je interne gezondheidstoestand