Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 3500 jaar oud en kent haar oorsprong in China. Het is een onderdeel van de Chinese Traditionele geneeswijze. Deze geneeswijze is gebasseerd op een holistische visie, dat houdt in dat de mens als onlosmakend deel van zijn omgeving wordt gezien. Lichaam en geest worden als 1 deel beschouwd.

Het doel van acupunctuur is ziektes voorkomen en genezen. Het is een energetische geneeswijze waarbij gestreefd wordt naar een evenwicht tussen yin en yang. Yin en yang kan men best vergelijken met de termen materie en energie van de moderne fysica.

Een acupunctuurbehandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en bevordert de gezondheid. Bij elke klacht wordt steeds naar de volledige mens gekeken, er wordt naar de oorzaak van het probleem gezocht en op deze manier komt men tot een blijvende oplossing.

Wanneer de energie vrij door het lichaam stroomt, wordt er een evenwichtige gezondheid gehandhaafd. Deze energie wordt de Qi genoemd en stroomt in meridianen of kanalen door het lichaam. Dit zijn onzichtbare banen meestal dicht bij bloed-lymfevaten of zenuwbanen gelegen.

Wanneer Qi stagneert of blokkeert ontstaat een energetisch onevenwicht die kan leiden tot klachten, pijn of ziekte. De energiehuishouding van de persoon is uit balans.

Op bepaalde punten op het lichaam kan deze energie worden gemanipuleerd en een soepele energiestroom terug herstellen. Deze bepaalde punten zijn acupunctuurpunten, het zijn specifieke punten gelegen op de meridianen.

Meridianen distribueren qi en bloed naar de weefsels en organen. Elke meridiaan is verbonden met een vitaal of digestief orgaan. De yinmeridianen hebben betrekking tot de vitale organen en de digestieve organen behoren tot de yangmeridianen.

Acupuncturisten plaatsen dunne fijne naalden op deze specifieke punten op een bepaalde diepte in het lichaam.

De energetische flow kan ook worden hersteld met behulp van verschillende soorten technieken.

- Moxa

- Cupping

- Gua sha